De oprichting van de fietscrossclub de Spartanen uit Zevenhuizen is best een bijzonder verhaal. 

Begin jaren 80 kwam BMX overwaaien uit de USA en werd heel populair. Veel kinderen beschikten in die tijd over een crossfiets. Omdat je met deze fiets eigenlijk niet op de weg mag komen werd de roep om een eigen terreintje in het dorp steeds groter. Lokaal politieagent Jan Gerding was de crossende jeugd op de weg ook wel een beetje beu en nam het heft in eigen handen... Hij ging met een groepje van 30 crossers op de fiets naar het gemeentehuis om te vragen of ze een eigen crossbaan mochten hebben.

Op 27 juni 1983 stelde de gemeente een stukje grond beschikbaar, maar verder moesten de crossers zelf hun crossbaan aanleggen. Met daarbij de afspraak dat ze de Gemeente verder niet meer lastig zouden vallen om geld of steun. Met man en macht zijn de ouders en kinderen aan de slag gegaan en in augustus van datzelfde jaar was de crossbaan klaar.

Tijdens de feestweek van Zevenhuizen werd de baan geopend door een aantal prominente Zevenhuisters op een fiets die rare gebreken toonden en waar sommige deelnemers ook (geen) plezierige herinnering aan over hebben gehouden.

Wanneer de fietscrossclub exact is opgericht is niet helemaal duidelijk, maar dit moet kort na de opening van de baan geweest zijn. De eerste notulen dateren van 12 december 1983 onder de naam Fietscrossclub Zevenhuizen. De definitieve naam van de crossclub werd nog niet gekozen doordat er te weinig suggesties waren binnen gekomen. In 1984 kwam voor het eerst op de notulen de echte naam van de crossclub; FCC de Spartanen.

Op 7 april 1984 organiseerde de crossclub voor het eerst een wedstrijd met 25 deelnemers.

 

 

Zo langzamerhand groeide de crossclub steeds meer en op 9 juni 1984 behaalden de Spartanen al 14 podiumplaatsen op het Nederlands Kampioenschap. 3 leden mochten de hoogste trede betreden. Dit werd uitgebreid gevierd. Ook kreeg de vereniging als eerste in dit jaar een elektronisch starthek. Aan het eind van 1984 telde FCC de Spartanen maar liefs 57 leden.


In 1990 organiseerde de Spartanen voor het eerst het Noord Nederlands Kampioenschap Indoor in Tolbert. Met de club ging het goed. Ze organiseerde steeds meer Nederlandse wedstrijden en de leden deden scoorden hoog op de ranglijst van hun individuele manches. 

I n 2023 bestaat de club 40 jaar, dit is een prestatie voor een vereniging die de afgelopen jaren woord hield: De club heeft nimmer enige (financiële) ondersteuning gevraagd of gekregen van de Gemeente. En dat is alleen al een topprestatie. Vooral omdat de (veiligheids)eisen heden ten dage vele malen groter zijn (en kostbaarder om te realiseren) dan 40 jaar geleden. Op dit moment heeft de vereniging zo'n 80 leden en komen ook vele leden van andere verenigingen uit de omgeving graag fietsen in Zevenhuizen. 

Ook schreef de club op 10 juni 2023 geschiedenis. Voor het eerst in haar bestaan behaalde de vereniging met ruime voorsprong de eerste plaats op het Nederlands Clubkampioenschap! Maar lieft 43 punten voorsprong hadden de Zevenhuisters op de tweede finalist. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het Jubileumfeest op 4 november 2023 werd een collage getoond met oude foto's. Klik HIER om deze te bekijken.